divendres, 23 de novembre del 2007

Santa Cecília

Pensant el dia 22 de Novembre en com recordar que era Santa Cecília, patrona de la música, vaig decidir esperar a veure que publicaven els diaris el dia després i quins actes s'havien celebrat a les diferents escoles de música de la ciutat. No he vist un seguiment massa important dels esdeveniments musicals del dia, hi havia massa actes importants diferents!...
He seleccionat, en una decisició totalment personal, la columna d'opinió personal del Josep Ramon Correal, LA PUNXA, a La Manyana, parlant de Viñes i Granados, il.lustres músics, i la seva trobada a París per estudiar.

Viñes i Granados
Ahir vam celebrar santa Cecília. Bé, la van celebrar els funcionaris de la Paeria, que són els únics que van fer festa. Enhorabona. També era la patrona dels músics, i com que parlar de funcionaris és molt avorrit, parlarem de Ricard Viñes. L’any 1887 l’insigne lleidatà va viatjar a París a estudiar piano. Tenia dotze anys. Tant com la música estimava la literatura. Una vegada li van preguntar quines són les qualitats necessàries per ser un gran virtuós, i va respondre: “Cal llegir”. A París va coincidir amb Enric Granados. Tal com explica Jorge de Persia al llibre El pianista de les avantguardes, tots dos s’allotjaven en habitacions contigües (i amb piano) a l’Hôtel de Cologne et d’Espagne. Viñes evoca Granados al seu diari i escriu: “Ja estudiant cadacú a la seva habitació, escoltant-nos, tocant a quatre mans, parlant à batons rompu...”. Devia ser fascinant la quinta planta de l’Hôtel de Cologne!
Josep Ramon Correal