divendres, 11 de gener del 2008

Josep Carreras

Foto: http://www.josepcarreras.com/index_es.php

El tenor català, Josep Carreras, va fer 50 anys del seu debut al Liceu fent de nen Trujumán en El retablo de Maese Pedro que va dirigir Iturbi. Moltes Felicitats i Aprofitarem aquest fet per parlar de les veus masculines en la música.
De petits les veus de nenes i nens no es diferencien i reben el nom genèric de veus blanques.
A l’edat adulta les veus masculines i femenines es diferencien en tres tessitures : greu, mitja i aguda.
En els homes, la veu més greu rep el nom de BAIX, és una veu fosca i molt difícil de trobar, és més habitual entre els homes dels països nòrdics i de color. Tenen veu de baix, Robert Lloyd i Hans Sotin.
Després trobem el BARÍTON, una veu menys greu que l’anterior i més brillant. Són barítons, Eduardo Brito i Carlos Alvarez. Us farà gràcia saber que aquesta veu ja la trobem dins dels cantants de música actual, per exemple Elvis Presley, Frank Sinatra o Enrique Bunburi
Finalment els TENORS, la veu més aguda i brillant dins de les veus masculines. La veu de tenor és la més usual entre els homes del sud d’Europa. Són tenors, Josep Carreras, Plàcido Domingo, José Cura, Juan Diego Florez i Lucianno Pavarotti. Dins de la música popular, són tenors David Bisbal, Luís Miguel, i gairebé tots els cantants de cançó mexicana com Pedro Vargas i Jorge Negrete.